top of page
WhatsApp Image 2024-03-27 at 15.30.30.jpeg

Avrupa BirliÄŸi Konseyi 2022 yılında aldığı karar ile, (CSRD) kurumsal sürdürülebilirliÄŸin raporlanmasının uluslararası kapsamını oluÅŸturmuÅŸtur. Kabul edilen bu direktif ile raporlanmaların ESG ile ÅŸeffaf hale gelmesini saÄŸlamış, yeÅŸil aklanmanın (green washing) önüne geçmeyi hedeflemiÅŸtir. Bugün geldiÄŸimiz noktada, bu raporlama sadece finansal verileri kapsamamakta olup, sürdürülebilir çevre, sosyal hayat, toplumsal adalet ve adil yönetimi de içine almaktadır.

 

Bunu yaparken, ÅŸirketler, yer aldıkları sektörün kapsamında, farklılık gösterebilecek kendi iÅŸ modellerine göre çevresel ve sosyal çıktılarını sürdürülebilir kalkınmaya katkı oluÅŸturacak unsurlar içermesi gerektiÄŸini bilmelidir.

 

Türkiye'de üretim yapan ve ihracat yapan ÅŸirketlerin ESG konularını bilmeleri ve bu alanlarda güçlü bir performans sergilemeleri birkaç önemli sebep üzerinden açıklanabilir:

Dünya genelinde, tüketiciler, yatırımcılar ve tedarik zinciri ortakları giderek daha fazla sürdürülebilirlik konularına önem veriyorlar. ESG performansı yüksek ÅŸirketler, küresel pazarda rekabet avantajı elde edebilirler. Uluslararası müÅŸteriler ve yatırımcılar, sürdürülebilirlik konularına odaklanan ÅŸirketlere daha olumlu bakabilirler.

 

Hem ulusal hem de uluslararası düzeyde, çeÅŸitli ülkelerde ve sektörlerde ESG ile ilgili regülasyonlar ve standartlar artmaktadır. Åžirketler, bu düzenlemelere ve standartlara uyum saÄŸlamak için ESG konularını anlamalı ve bu alanda güçlü bir performans sergilemelidirler.

Tedarik zinciri ortakları, sürdürülebilirlik konularına önem veren ÅŸirketlerle çalışmayı tercih edebilirler. Bu nedenle, üretim yapan ve ihracat yapan ÅŸirketlerin, tedarik zinciri içinde sürdürülebilirlik standartlarına uymaları önemlidir.

Bu nedenlerle, Türkiye'deki ÅŸirketlerin ESG konularını bilmeleri ve bu alanlarda etkin bir ÅŸekilde performans göstermeleri hem sürdürülebilirlik açısından hem de iÅŸ stratejileri açısından önemlidir

Greenplatform ESG yolculuÄŸunda müÅŸterilerimizi küresel boyuttaki sürdürülebilir dönüÅŸüme hazırlıyor. Bunu yaparken akademisyen danışmanlarımız ile uluslararası raporlama düzeyine getiriyor.  Kapsamlı olarak, iÅŸ yapış ÅŸekilleri ve kaynakların kullanımı etüt edildikten sonra, geliÅŸme ölçeÄŸine baÄŸlı olarak, müÅŸterinin stratejik hedefleri belirleniyor. En önemli iki aÅŸama olan planlama ve raporlama konusunda periyodik toplantılar ile geliÅŸimlere katkı koyuyor. Raporlama aÅŸamalarında müÅŸterilerimizi Avrupa YeÅŸil Mutabakatına baÄŸlı kalarak, döngüsel ekonomiye geçiÅŸ saÄŸlayabilmek için, Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizmasına hazırlıyor.

ESG-KAZANIMLARI.jpg
ESG-HÄ°ZMETLERÄ°MÄ°Z.jpg
bottom of page